1921

1921-es fellendülésével egyidõben a vidéki csapatok is megalakultak. Az alábbiakban nézzük néhai Málnási Béla további feljegyzéseit.

„Jól érzékelteti a labdarúgás térhódítását az a tény is, hogy az 1920-as évek elején a gimnázium minden osztályának volt egy-egy csapata, amelyek rendszeresen játszottak egymással. Külön az alsó osztályok és külön a felső osztályok. 1922-tõl érdekes színt adott az ifjúsági- és diákmérkőzéseknek a városban tanuló néhány jó képességű albán diák, akik a későbbiekben, 1930– 1934 között, a városi csapatokban is játszottak, vagy a város törpe és ifjúsági csapatainak tagjai lettek.

Az 1921-ben alakult csapatok közül a Gyergyói Munkások Testedző Egylete, GYMTE – néhány évi szünetelés után kivételével – a legjobban állta az idők viharát. Az egylet első elnöke Kraizer József, intézője Kocsis Gyula, színe pedig a piros-fekete volt.

Az 1921-ben megtartott legelső mérkőzésen a GYMTE színeiben Imecs János, Kémenes János, Gircsis József, Nagy Miklós, Buslig Vilmos, Kocsis Gyula, Dájcsek Lajos, Kari Lajos, Stengel János, Zöld Sándor és Melles Ferenc lépett pályára. Az elsõ kerethez tartoztak még: Hobaj József, Köllõ Félix, Polgár László és Löcskei Ferenc.

A harmadik esztendő után már teljesen új csapat alakult ki, sok kiváló játékossal, akik tisztes eredményeket értek el az országos bajnokságon. Az összeforrott, jó képességű csapatból Hafinecz János, edző-játékos, középfedezet, Volosin György (becenevén Vozsi), a nagyszerűen lövő középcsatár, Portik Béla jobbszélső, Fórika Ferenc jobbösszekötő, Csergő Bandi, György Endre, Csergő Lajos, Strasszer Pepi, Barabás Sándor, Benkes és Bencze Géza említhetők a jobbak között.

A GTMTE erőssége, életképessége azzal magyarázható, hogy rövid idő leforgása alatt fiatal, állandó keretet alakított ki, amely éveken át alig változott. Miután Kocsis Gyula szűcsmester vette át a csapat intézését, fanatikus futball-rajongásában, önfeláldozó intézője, sőt mindenese lett a csapatnak.

A GTMTE 1929-ben megszűnt. Az utolsó kupamérkőzés, amelyet Borszéken játszottak le, egy fénykép maradt meg, amelyen a csapat – hanyatlását jelképezendő – szedett-vedett felszerelésben állt a fényképezőgép elé. Kedvező jelként azonban már jelentkezik a képen a felnövő ifjú nemzedék, amely hosszú éveken át, ha más csapatokban is, de sok-sok emlékezetes mérkőzésnek lesz a főszereplője. Itt láthatók a veterán Csergő Bandi és Strasszer Pepi mellett a fiatal Puskás Anti, Kovács Károly, Málnási Béla, Kercsó Sándor, Köllő Vilmos, György József, Bíró Károly, akik a következő években alapjátékosai lettek az 1930-ban alakult új csapatnak, majd 10–15 évig szerepeltek a várost képviselő együttesekben.

A GTMTE-nek egy házi bírójaa is akadt, Buslig Jankó személyében, aki a mindenkori szükségletnekmegfelelőenn fújta a sípot. Egyébként a bajnoki mérkőzésekre a vásárhelyi kerület küldött bírókat, mivel Gyergyószentmiklósnak akkoriban még nem volt vizsgázott játékvezetője, egészen addig, míg Mátyus Gyula vásárhelyi bíró nem költözött a városba.

Az 1920-as évek lendülete 1929-ben megtört. Tovatűnt az MTE hírneve, véget ért a város labdarúgásának hőskora. Csupán néhány lelkes, fiatal labdarúgó maradt hű az elnéptelenedett pályához. A hanyatláshoz hozzájárult az általánosan kibontakozó gazdasági válság, valamint az is, hogy a csapat áldozatkész intézője, Kocsis Gyula, nehéz anyagi helyzete miatt falura költözött.

De hadd ismerkedjünk meg a gyergyói labdarúgás kezdeteinek negyedik csapatával, a Gyergyói Famunkások Testedző Klubjával (GYFTC), amelyet 1921 második felében a famunkások létesítettek.

A zöld–fehér színekben játszó csapat valóban a faiparban dolgozó munkásoké volt. Soraikban olyan jóképességû játékosokkal, mint Vorbauer Bubi, Csergő Bandi, Kémenes István, Csergő Péter, akik korábban a diákcsapatban játszottak és az iskola végeztével a faiparban helyezkedtek el. Imecs János, Gircsis József, Vargancsik József az MTE-tõl, Sándor Pál, Gremsperger Gyula pedig a GYAK-tól került a GYFTC-hez.

A famunkások még a legnehezebb években sem hagyták abba a labdarúgást. Csaknem minden vasárnap a szomszédos falvakban szerepeltek, de szívesen látogattak el Hodosra, Galócásra, Csíkszentdomokosra és a többi Olt és Maros menti községbe is. 1932-ben Vargancsik József Gloria néven újjászervezte a famunkások csapatát, amely még jó néhány évig működött. Mind a GYFTC, mind pedig a Glória az MTE méltó utódainak bizonyultak.

Következő mérkőzésünk

Gyergyószentmiklósi Jövő Fc -Székelyudvarhelyi Roseal
2015.03.21. 15:00

A mérkőzésig hátra van még:
A mérkőzésig hátra van még:

Bajnokság állása

Szavazás

Ön szerint milyen poszton kellene erősíteni a Jövő F.C. csapatot?
 

doncy 300

A csapat fotósa: Pap Dénes

Galéria

BejelentkezésKapcsolat

.