1963

A város három csapata, a HALADÁS,VÖRÖS LOBOGÓ és a PARTIZÁN kissebb nagyobb sikerrel szerepelt a tartományi, illetve a rajoni bajnokságban.Az 1962-1963-as tartományi bajnokságban a város első csapata, a Haladás, a 8. helyen végzett – a keleti csoport 16 együttese közül- és ez elég volt ahhoz, hogy kiessen a bajnokságból ugyanis mindkét csoport 8-16 helyezettjét visszaminősitették az ugynevezett rajonok közti bajnokságba.

Az 1963-64-es bajnoki idény volt a város sportkedvelőinek a legszélsőségesebb- szomorú,de mégis biztató esztendeje. A visszaminősités miatti elkeseredés azonban nem tartott sokáig.

Egyre többen javasolták a három csapat egyesitését. Különösen a jó "öregek" , akik mindig segitették a városi sportegyesület szakosztályait. Sokat fáradoztak és majdnem minden nap részt vettek a parkban a délutáni vagy esti kiértékelőn. Gondolatuk azonosult sokszáz sportszerető ember óhajával: egyesiteni a három csapatot. A város akkori vezetésének javaslatára asztalhoz ült a három tábor elnöksége,sokat vitatkoztak mindenről,különösen a mások hibáját hangoztatták,cask éppen a csapatok egyesitésével nem értettek egyet.

A Vörös Lobogó tábora kifogásolta a Haladás sport egyesületben uralkodó állapotokat,a meglazult fegyelmet, néhány játékos sportszerütlen életmodját és mindazt, ami a kieséshez vezetett."Nem vegyülünk ilyen gárdával "hangzott fel a soron kivüli hozzászolás.

A résztvevők nagy többsége,az előrelátok,a higgattan és józanul gondolkodók azért mégis sok javaslattal álltak elő és az augusztusi késő estébe nyúló vita,élső lépés volt a csapatok egyesitése felé. Az egyre jobban játszó textilesek csapatában valóban nagy volt a lelkesedés mint a vezetőség mint a játékosok körében. Ez a csapat megalakulását követő évben ,már a tartományi bajnokságban szerepelt.A siker titka a jó csapatszellem,a példás fegyelem és nem utolsó sorban a Balogh-Baksai,a Kertész ,a Pupák,a Teleki és a Kari fivérek technikás játéka volt.Az összetartásra,ügyszeretetre jellemző a fiatal Baksai Attila esete,aki az egyik Gyergyó-Régen mérkőzés előtt megjegyezte:"Ma golt kell rúgnom,mert ha nem,mesterem megigérte hogy kitüntet és csak a harmadik műszakban dolgoztat." Higyék el nekem,sokkal kellemesebb jó játék után,hétfön reggel, a gyárban felemelt fővel szembenézni munkatársaimmal,fogadni a gratulációkat,mint vereség után az utcai elismerő szavakat.No meg ott van Béla bátyám, akinek sokat köszönhetek,mert ő tanitott meg futtbalozni és egyetlen porcikám sem kivánja,hogy a nagy helyzetek kihagyása után kipróbálja képességeit rajtam.

Baksai Béla valóban kiváló tudású labdarugó volt,az egéssz pályát bejátszotta,sokszor tapsra késztette a közönséget a fordulatból,kapásból,vagy éppen lehetetlen szögből lőtt góljaival.

A helybeni csapatok egyesülésének szempontjából hosszú ideig emlékezetes marad az , a szeptemberi mérkőzés,amikor a város első csapata a Haladás vereséget szenvedett a második csapattól,a Vörös Lobogótól.Mindha tegnap történt volna.Még öt perc volt hátra a mérkőzésből,amikor a kapus kirúgta a labdát és a textilesek 9-es számú játékosának fordulatából lőtt nagyerejű lövése bevágódott a jobb felső sarokba. Igy lett 3-2 a végeredmény a Vörös Lobogó javára.Mindenki Baksait ünnepelte.

Kissé elcsüggedve,de annál őszintébben gratuláltak neki a játékosai is. Ezzel a vereséggel a Haladás az őszi fordulóban a második helyen végzett. Egy ponttal megelőzte őt a fiatal Csikszeredai Bányász.

A bajnokságban szereplő harmadik gyergyószentmiklósi csapat, a Partizán,amelyben egytől egyik fiatal vasmunkások és butorkészitők játszottak. A város reménységeinek nevezték őket.Az egykori játékosok közül ma is sokan felelősségérzettel példásan teljesitik feledataikat mint a munkában, mint a sportban, megbecsülést és tiszteletet szerezve munkaközösségüknek.

Öregbitették a vállalat és a sportegyesület hirnevét új szinfolttal gazdagitották a gyergyói munkás sportmozgalmat. Madaras Márton,Váradi László,Sólyom János,Bartis Tibor és Kémenes Béla ötletdús játékára ma is szivesen emlékeznek barátaik,munkatársaik.

Az őszi forduló befejezése után pihenőre tértek a csatok. Az egyesület vezetőit egyre jobban foglalkoztatta a jövő,mindenki szerette volna a gyergyói labdarugást a szép hagyományok szintjére emelni.A Haladás vezetőségének tagja, Székely Imre bácsi igy emlékezik erre az időszakra:"Jól elintéztük egymást,mindenki megmutatta,hogy mit tud.Azt szerettük volna, ha tavasszal a három csapat közül bár az egyik,és ne csak a helyi csapatokkal szemben bebizonyitaná igazi képességeit."

Nemsokára kissebb baráti körökben,egyesületekben megkezdődött a vita. Mindenki birált valakit,latolgatva a balsiker okait, edzők a játékosokat,játékosok az egyesületet vezetőit,a vezetők a játékvezetőket s igy tovább.Volt aki lemondott vagy félreállt,másokat pedig felmentettek tisztségéből,az idősebb játékosok egy része szegre akasztotta cipőjét és a fiatalok közül sokan más csapatokhoz mentek játszani.

Persze azért mind a vezetőségből,mind a csapatból akadtak olyanok,akik nem játszották a sértődöttet,hanem a város labdarúgósportját tekintették szivügyüknek.E nehéz körülmények között kovácsolódott össze igazán az a csapat,amely képes volt kihagyás nélkül tovább folytatni a négyévtizedes labdarúgást.

Igazi sportolókhoz illő magatartásukkal vivták ki a város dolgozoinak szeretetét és tiszteletét azok a játékosok,akik hüseggel ragaszkodtak sportegyesületükhöz a viharos időszakban is.

Az előbbiekben felsorolt munkás labdarúgókon kivül Kertész Ferenc,Szőke László,Sólyom János,a Baksai fivérek,Lénárd Lajos, Antal Péter,Márton Dániel,Málnási Csaba,Benedek Pál,Paltán József,KovácsI és II,György I és II.neveit emlitjük,akik a következő év kezdetén az egyesitett városi csapatnak a jövö-nek az erösségei lettek.

1963 decemberében a rajoni pártbizottság bürója elemezte a sporttanács tevékenységét,a téli minőségi és tömeg sportmozgalomban kifejtett szervaző munkáját.A kiértékelő munkaülésen a labdarúgás helyzete is szóba került. Elhangzott a javaslat,egyesitsék a három labdarúgó csapatot és alakitsanak ifjusági keretet is.Még január elején neki kell fogni az alapozásnak.

A büró öttagú kollektivát Balázs Sándor,Isa István, id Benedek Pál,Crisan Flaviu és Muszka Béla,bizott meg a csapatok egyesitésével.Végülis sikerült megtartani a gyűlést,ahol ismeretessé vált a JÖVŐ labdarúgó szakosztály vezetőségi jelöltjeinek neve,a három csapat legfiatalabb, legtehetségesebb játékosaiból válogatott keret.A szakvezetőség javaslatára a rajoni sporttanács Bazilidesz Tibor testnevelő tanárt bizta meg az edzői szerepkörrel.

A mester,aki több mind négy évtizeden keresztül nevelte a gyergyóvidéki tanulónemzedéket sportra,emberségre,sportbecsületre és hazaszeretetre,örömmel fogadta a megbizást.

Következő mérkőzésünk

Gyergyószentmiklósi Jövő Fc -Székelyudvarhelyi Roseal
2015.03.21. 15:00

A mérkőzésig hátra van még:
A mérkőzésig hátra van még:

Bajnokság állása

Szavazás

Ön szerint milyen poszton kellene erősíteni a Jövő F.C. csapatot?
 

doncy 300

A csapat fotósa: Pap Dénes

Galéria

BejelentkezésKapcsolat

.